Qui sóc?

Sóc Maria del Pilar Menoyo Díaz, i aquest blog està dedicat a Fomentar la recerca a Secundària des de les matèries comunes, optatives i extraescolars, pretén compartir reflexions, materials, comunicacions, presentacions, publicacions i treballs d’alumnat premiat en diferents certàmens de joves investigadors d’ESO i Batxillerat.

Vaig néixer a València, l’11 de gener de 1954, on vaig ser monitora Júnior al barri de la Malvarrosa des del 1969 fins el 1972. A Barcelona vaig continuar sent monitora al Movi del Poble Nou. Aquesta experiència em va permetre decidir el meu futur professional: volia ser profe, del que fos!

Vaig estudiar Biologia a l’UB llicenciant-me al 1977. Vaig fer el primer màster de didàctica de les Ciències i les Matemàtiques ofertat per l’UAB, obtenint el títol al 1998, amb el projecte de recerca Els problemes de matemàtiques des de la regulació continua dels aprenentatges.

El curs 2002-03 vaig gaudir d’un llicència per estudis, presentant el projecte L’avaluació del treball d’investigació: Com es pot afavorir que l’alumnat s’autoavaluï i reguli els seus coneixements conceptuals, procedimentals i actitudinals, i quins criteris pot aplicar el professorat en la seva qualificació i aquest mateix any vaig obtenir la càtedra de matemàtiques.

Posteriorment, al 2004, vaig presentar el treball de recerca del programa de doctorat de l’UAB: Reflexions entorn a la idea de Ciència i activitat científica per part d’alumnes de 3r d’ESO: Importància de al cooperació i la utilització del llenguatge per provocar canvis en les seves preconcepcions.

Al juny del 2013 vaig obtenir la condició de doctora per l’UAB amb la tesis Anàlisi del procés de realització i tutorització dels treballs d’investigació a Secundària: Propostes didàctiques per millorar la competència en recerca de l’alumnat  dirigida per la Neus Sanmartí, com també va tutoritzar el treball final de màster, el projecte de recerca i la llicència per estudis. És un gran referent que m’ha acompanyat sempre.

Al 2013 vaig ser premiada amb el premi Marta Mata de Pedagogia de Rosa Sensat, pel treball Fer recerca a Secundària: Un repte per l’alumnat i el professorat.

Vaig començar fent classe de ciències experimentals i plàstica a l’EGB i quan vaig aprovar les oposicions, vaig fer classe de matemàtiques a FPI i FPII. A l’ESO i batxillerat he donat classe de ciències experimentals, geologia, ciències de la terra i del medi ambient i finalment a partir de l’obtenció de la càtedra, m’he centrat en les matemàtiques,  en optatives i extraescolar al voltant del foment de la recerca des de 1r d’ESO.

Cada dia aprenc de tot el que m’ensenyen els alumnes amb els que comparteixo un temps d’ensenyament-aprenentatge enriquidor i apassionant. És una gran oportunitat  i una responsabilitat treballar junt al futur d’un país que són els nois i noies amb els que compartim el nostre dia a dia.

………..

I ara ja jubilada…que no vol dir retirada!